середа, 29 жовтня 2014 р.

НАША СПІВПРАЦЯ



  

В цьому році минає 10 років міжнародної співпраці факультетів психології СНУ імені Лесі Українки та Варшавського університету. Науково-практичні конференції, публікації в журналах, обмін студентами, стажування викладачів, крос-культурні дослідження, участь в літніх школах – це той не невеликий перелік спільних справ, що є на сьогодні в арсеналі департаменту міжнародних контактів факультету психології.  А  22-25 жовтня 2014р. делегацію викладачів, студентів факультету психології (Філіппова І.Ю., Кульчицька А.В., Соловей О.А., Шишкіна Х.Ю.,Брагіна К.) та педагогів міста Луцька (всього 18 осіб) запросили до участі у спільному науково-практичному семінарі польські науковці та практики, що об’єднані в Польському ОМЕПі Світової організації дошкільного виховання. Учасники семінару розглянули проблему «Вплив середовища на психічний розвиток особистості-смислове пізнання світу». В ході семінару відбулись наукові доповіді та дискусії,в яких розкрито проблематику психолого-педагогічної підтримки дитини в родині з різним соціально-економічним статусом, значення родини як важливого середовища для її смислового розвитку, особливості освіти дитини в різних типах дошкільних закладів, нові поняття у формуванні ідентичності в соціально-культурному контексті.
    Під час семінару відбувся візит у дошкільний заклад №401 м. Варшава. Учасники відвідали практичне заняття про темі користі фруктів та овочів, особливо яблук, які Росія сьогодні не купує у Польщі, але активно вживають  всі діти та дорослі в державі. Була також піднята дискусія щодо продовження співпраці польських та українських освітніх закладів нашого міста та області на 2014-2020р.р. через польський та українські Комітети ОМЕП. Проблематика міжнародної євроінтеграції в системі управління та освіти була активно підтримана урядовцями дільниці Урсинув (м.Варшава) та  представником Волинської обласної державної адміністрації Олександром Кравчуком. Тему наукової співпраці,організацію крос-культурних досліджень в освітній сфері, участь у європейських проектах розвинули Інеса Філіппова,голова Українського Комітету ОМЕП та доктор педагогіки Зеленогурського університету Мірослава Нічай-Дронг, яка запросила педагогів до Зеленої Гури. Професор Варшавського університету Людвіга Войцеховська подарувала в бібліотеку СНУ імені Лесі Українки свою монографію по проблемах психології розвитку особистості,а Беата Міхалец, голова Товариства друзів м. Варшави передала авторську книгу «Текля з Бондажевських Барановська»,про відому в світі польську композиторку, батько якої був родом з України (Житомирщини). На прохання польських педагогів студенти та викладачі будуть допомагати польським дослідникам шукати родинні реліквії і відкривати нові сторінки біографії славних поляків з Волині, які чекає Національний музей Польщі.
   Освітні зв’язки ОМЕПу існують по всьому світу, тому далі делегація освітян продовжила свій пізнавальний маршрут до Потсдама та Берліна на зустріч з  німецькими друзями, де познайомилась з культурними німецькими традиціями землі Бранденбург та сучасними пам’ятниками архітектури столиці Німеччини.  





 

Немає коментарів:

Дописати коментар